Türk cihan hâkimiyeti anlayışı nedir?
Türk devlet ve hâkimiyet mefhumunun temelinde, cihânşûmûl, yani bütün cihanı içine alan bir devlet fikri bulunur. Türk devletinin esas amacı, “Tört bulung”, yani dünyanın dört köşesi üzerinde Türklerin kutsal hâkimiyetini sağlamak ve “güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar” her tarafa Türk adaletini yaymaktır.
Hakimiyet kavramı nedir?
“Hâkimiyet” genel olarak “başkalarına hâkim olma, emir ve direktifler vererek başkalarını yönlendirme” demektir. Dolayısıyla sadece devlete özgü bir kavram değildir. Diğer yandan “devlet” de emretme yetki ve kudretine sahip bir müessese olma yönüyle diğer hükmî şahıslarla aynı özelliği taşır.
Türklerin devlet anlayışı nedir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi Türk devlet anlayışı cihan hâkimiyetini esas alan ilâhî kaynaklı bir hâkimiyet esasına dayanır. Tanrı yönetme yetki ve gücünü Türk kağanına vermiştir. Kitabelerde bu durum; “kutum var olduğu için, tanrı yarlıgadığı için özüm kağan oldu.” şeklinde sık sık geçmektedir.
İlk Türk devletinde yönetim anlayışı nedir?
– Türklerde ilk devlet teşkilatını Asya Hun Hükümdarı Mete Han kurmuştur. – İlk Türklerde devlet ikili teşkilata göre yönetilirdi. – Asıl hükümdar ülkenin doğu kısmını yönetirken hükümdarın kardeşi de yabgu unvanıyla batı kısmını yönetirdi. – Hükümdarın oğulları tiginler ise şad unvanıyla ülkenin değişik yerlerinde …
Türklerde hakimiyet anlayışı nedir?
Kadim Türklerdeki egemenlik anlayışına göre hükümranlığın kaynağı ilahi idi. Tanrı, devleti yönetme işini Türk kağanı aracılığıyla yapıyordu. Bunun için de onu kut (siyasi iktidar), ülüg/ülüş (kısmet, pay, hisse) ve küç (güç) ile donatmıştır.
Kızıl Elma ve Türk Cihan Hakimiyeti nedir?
Türk devlet geleneğinin bir özelliği olarak mevcut Türk devletinin dünyadaki diğer devlet ve milletleri hakimiyeti altına alarak yönetmesi fikridir.
Hâkimiyet ilkesi nedir?
Egemenlik veya diğer bir deyişle hâkimiyet, bir ülkede en üstün kudreti, milletlerarası hukukta ise bağımsız bir gücü ifade eder. Kendin- den daha üstün ve daha yüksek bir güç tammama, buyruğunu yürütme, egemenliğin bir özelliğidir.
Hâkimiyet ne demek tarihte?
Egemenlik ya da hâkimiyet, bir toprak parçası ya da mekân üzerindeki kural koyma gücü ve hukuk yaratma kudretidir. Bu güç siyasi erkin dayattığı yasallaşmış bir üst iradeyi ifade etmektedir.
Hâkimiyet teorisi ne demek?
Devletlerin, ülkelerin dünya siyasetinde daha etkin olmasına yönelik ortaya atılmış iddiaları «hakimiyet teorileri» bağlamında düşünebiliriz. Bu teorilerinin pek çoğu devletlerin idarecilerini etkilemişlerdir. Ülkelerin bulundukları özel konuma göre etkilendikleri veya yararlandıkları hakimiyet teorileri değişmiştir.
Türkiye hangi devlet anlayışı?
Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olması onun “üniter devlet” olması demektir. Türkiye Devleti, üniter bir devlettir; yani kendi bünyesinde farklı kanunların geçerli olduğu farklı yönetim bölgeleri yoktur.
İlk Türk kimdir?
Bununla birlikte Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundan olduğu ortaya çıktı. Tarihteki ilk Türk ise Nuh peygamberin oğullarından olan Yafes’in neslinden olduğu bildirilmektedir.
Könilik nedir kısaca?
islamiyet öncesi türk devletlerinde ‘adalet’ anlamında kullanılan türkçe bir sözcüktür. kısaca arapça adalet sözcüğünün türkçe karşılığıdır.
Türk yönetim sisteminin adı nedir?
Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, Türkiye’de 16 Nisan 2017 Referandumu’yla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan kuvvetler ayrılığına dayalı başkanlık tipi bir hükûmet sistemidir.
İlk Türk devleti kimdir?
Göktürkler, tarihte Türk adı ile kurulmuş ilk devlettir. Hun İmparatorluğunun zayıflaması ve dağılmasından sonra 552 yılında Türk boyları arasında hakimiyet sağlanarak Göktür Devleti kurulmuştur. 745’te Uygurlar, İkinci Doğu Göktürk (Kutluk) Kağanlığını mağlup etmesiyle, Göktürk devleti yıkılmıştır.
İlk Türk devletlerinde hakimiyet sembolleri nelerdir?
Bunlar: Taht, Taç, Sikke, Çetr, Nevbet, Bayrak, Tıraz, Hil’at, Gaşiye, Ok ve Yay, Yüzük/Mühür, Çadır, Tevki ve Tuğradır.
Cihan hakimiyeti fikri ne demek?
Türklerin tüm dünyada İslam’ı yayma ve adaleti sağlama idealine cihan hakimiyeti denir. Bu bir işgal politikası değil hakimiyet ideolojisidir. Osmanlı İmparatorluğu da diğer devletlerden farklı olarak gittikleri ülkelerde İslam’ı yaymış ancak yerli halkın inanç ve ibadetlerine karışmamıştır.
Cihanşümul devlet anlayışı ne demek?
dünyaca ünlü, bütün dünyada geçerli, kapsamı tüm dünya olan. dünya çapında,dünyayı alakadar eden geçmişte osmanlı devleti cihanşümul devlet idi şu an amerika diyebiliriz. şümul pers dilinde kaplama, bu kelimede cihanı kaplayan-saran, evrensel mânâsına gelmektedir.
Cihan anlayışı ne demek tarihte?
Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi yani güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu. Tüm dünyada tek güç, tek hakim bir türk devleti ideali. Türkler, bu devlet sayesinde dünyanın huzura kavuşacağına inanırlardı.
Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi ne demek?
Milletlerin yaşayış, düşünüş ve inanışbiçimlerinin onlara kazandırmış olduğu hedefler vardır. Türk tarihiincelendiğinde, Türklerin geçmişten bugüne kadar yaşayış, düşünüş ve inanışbiçimleri doğrultusunda koymuş oldukları hedeflerden birisi cihan hâkimiyetimefkûresidir, denebilir.